Montag, 14. Juni 2021

Ëndrrat në Medvegjë

Haxhi Muhaxheri

ËNDRRAT NË MEDVEGJË

Kur në sytë e zemrës
hijshëm më shfaqet
imazhi yt i djelltë
planeteve jehon
simfoni e gjetheve
dhe në kokën time
shpëthejnë meteorët

Eeeee... Mina moj
vonë u zgjuan ëndrrat 
në Medvegjë

28. 04. 2021

Donnerstag, 21. Juni 2018

Ëndrrat me kryq

Ai...
Emrin e kishte Bajram
Burrë i fjalës dhe besës

Babai i tij… quhej Ali
E gjyshi – Kadri

Gjithmonë… 
Bajrami i kremtonte 
Festat e Bajramit

Lutej dhe agjëronte 
Si muhamedan

Por... 
Sa herë e zinte gjumi
Ëndrrave bënte kryq
Dhe takohej me Zotin...

1984


Haxhi Muhaxheri

Ajo

Engjëll e djall
mban lidhur
rreth qafe

Kur njëri fle
zgjohet tjetri

Dhe bota 
zvogëlohet
në sytë e saj

Verë e vrarë

Sa herë që vjen vera
Ëndrrave më shfaqesh
Ti moj – si një engjëll
E shpirti flakë më digjet

Na e vranë verën – Vera 
(Eu... ata e vrafshin veten!)
Paçka se...një Zot e kishim
E shqip i luteshim të dy

Tash... S'na mbeti tjetër
Veç t'i kujtojmë netët
Kur fshehtas loznim me yje
E zjarri ndizej brenda nesh

1986


Mittwoch, 13. Juni 2018

Lisi i Babait

Një Lis – babai
Mbjellur e kishte në Plis

Rritjej e rritej Lisi
Ndritej shkëlqente Plisi

Lis në Plis 
E Plis në Lis

Babai udhëtoj qiellit
E Lisi u bë një me diellin

_____
Haxhi Muhaxheri
12.06.2018


Haxhi Muhaxheri

Tradhëtia

Më fal moj grua 
se mbrëm
tradhëtuar të kam 
me fqinjën leshverdhë
që mendsh luan perënditë

Bobo... ç'më bëri shejtanka
shpirtin desh ma nxori 
ëndrrave – gjithë natën

_____
Haxhi Muhaxheri
12.06.2018


Haxhi Muhaxheri

Në Çamëri

Në Çamëri 
sa herë që bie shi – ndizet qielli 
dhe Lumi i Lotëve del nga shtrati

Atje – 
të gjitha lulet
mbajnë erën e gjakut

Në Çamëri – çdo natë 
dëgjohet vaji i fëmijëve
që djepat ua kanë djegur
dhe perëndive u errën sytë

Atje –
më nuk këndohen ninulla
as Vallja e Osmat Takës luhet

Në Çamëri
Sa herë lind dielli
mbijnë lulet e shpresës
dhe ëndrrat përshpirten 
në rrethin e shtatë

Atje –
veç Zoti nuk është zën peng
.............................................
______________
Haxhi Muhaxheri
02.06.2018

Haxhi Muhaxheri